Cultuurbeleving

We willen bij onze leerlingen goesting opwekken om met cultuur bezig te zijn. Via literatuurlijsten en toneelvoorstellingen zit cultuur al verweven in het lessenpakket; we zorgen ook voor een aanbod van cultuurbeleving: concerten en opera, tijdschriften en museumbezoek. We houden de vinger aan de pols van wat leeft in cultureel Vlaanderen.

Schooluitstappen

We gooien geregeld de schoolpoorten wijd open om wat we leren te confronteren met de wereld buiten de schoolmuren. Schoolreizen zijn direct gelinkt aan de inhoud van de lessen.

Zo trekken de vijfdejaars naar de Eerste Wereldoorlog, op zoek naar Flanders’ Fields en de War Poets, terwijl de zesdejaars op bezoek gaan naar het Vlaamse Parlement om onze democratie in werking te zien. De leerlingen van de middenschool maken dan weer uitgebreid kennis met hun eigen stad en haven onder begeleiding van leerlingen uit de derde graad.

Uitstappen worden functioneel ingepast in het onderwijsaanbod van de school.

Wereldburgers

De school wil ook samenleven met de derde en vierde wereld. Acties voor Missio, Welzijnszorg, Damiaan en Broederlijk Delen vormen de ruggengraat van het pastorale schooljaar. We zamelen niet enkel geld in. Nog belangrijker vinden we het om onze leerlingen wijzer te maken over de levensomstandigheden van de mensen die we bijstaan.

Elk jaar zijn leerlingen bereid om op inleefreis te gaan, als deelnemer aan een bouwkamp van de Damiaanactie of in het kader van de stedenband Oostende-Banjul als ambassadeur van de school in onze partnerschool Garba Jahumpa in Gambia. De verhalen waarmee onze leerlingen van die reizen terugkomen, zijn de beste bron van informatie om alle leerlingen te motiveren voor de waarde van een wereldburgerschap.

Sportief

Sport zit in alle vezels van onze school. We beschikken over een eigen goed uitgeruste sportzaal; in de directe omgeving maken we ook gebruik van de atletiekinfrastructuur van het Jozef Verhellestadium en de sportterreinen van de Schorre. Voor onze leerlingen in de afdeling sportwetenschappen is dit een godsgeschenk.

Onze aso-sportafdeling is een unieke richting in de scholengemeenschap Ichthus. Onze leerlingen sportwetenschappen combineren een sterke wetenschappelijke aso-opleiding met een aanzienlijk lessenpakket sport. De combinatie met een aantal meerdaagse stages doorheen hun curriculum (natuursport, watersport en wintersport) maakt deze studierichting een echte aanrader voor sportieve tieners.

Natuurlijk zijn we ook sportief actief buiten de richting sportwetenschappen. Tijdens de middagpauze kunnen de leerlingen van de middenschool kennis maken met een waaier van sporten, van voetbal over basket- en volleybal tot badminton en tafeltennis. De school is ook nadrukkelijk aanwezig in de scholencompetities van de Stichting Vlaamse Schoolsport: onze schoolploegen basketbal en voetbal halen regelmatig een podiumplaats.

Ben je topsporter, dan bespreken we graag hoe we je sportieve droom kunnen combineren met een veeleisende humanioraopleiding.

In Sint-Andreas is het onmogelijk om je tijdens de vakantieperiodes te vervelen.

Reizen

We organiseren voor bijna alle leerlingen een sportieve of culturele reis. Leerkrachten met heel wat kennis en ervaring begeleiden deze reizen. We streven ernaar de deelnamekost zo laag mogelijk te houden zodat elke leerling die dat wil, mee kan.

Oostenrijk

De eerstejaars gaan in augustus bergen beklimmen in Oostenrijk.

Thames

De derdejaars gaan tijdens de paasvakantie een week met een binnenschip varen op de Thames en combineren dat met een bezoek aan Oxford.

Parijs

De vierdejaars trekken naar de lichtstad Parijs.

Londen

De vijfdejaars bezoeken Londen.

Berlijn

De vijfdejaars bezoeken Berlijn.

Italië

Als hoogtepunt organiseren we tijdens de paasvakantie voor onze zesdejaars een cultuurreis naar Italië